Vilka är vi?
Vi är en mångfasetterad och kvalitativ folkhögskola med huvudcampus i Åkarp mitt emellan Malmö och Lund samt citycampus i Lund mitt i centrala Lund. Våra idag ca 700 deltagare/studerande per år i Åkarp och Lund (några av våra studerande studerar även på distans) upplever en mötesplats och folkhögskolemiljö där möjligheter och utmaningar öppnas inför framtiden. Vi är en religiöst och politiskt obunden folkhögskola där mångfalden är viktig. Hos oss får de studerande verktyg att påverka sin livssituation och samhällsutvecklingen.
Huvudman och statens syfte med folkbildningen
Tora Vega Folkhögskola, grundad den 17 april år 1868, är Sveriges äldsta folkhögskola. Tora Vega Folkhögskola inkluderar Tora Vega SFI/Hvilan SFI, Tora Vega Akademi och Tora Vega Gymnasiet (gymnasiet startar i Åkarp i augusti 2025).
Vi är politiskt och religiöst obunden och drivs av en ideell förening. Det innebär att vi är en icke- vinsdrivande organisation. Ordförande är tidigare kommunalråd i Lund och f.d. riksdagsledamot Christine Jönsson (dessutom f.d. studerande hos oss) och skolchef/rektor är Eduardo Gran Villanueva-Contreras.
Sedan 1991 är folkbildningen fri från staten. Det innebär att staten anger syften för hur statsbidraget ska användas men att folkbildningens aktörer själva bestämmer hur dessa syften ska uppnås och hur statsbidraget ska fördelas. För ytterligare information hänvisas till Folkbildningsrådet www.folkbildningsradet.se. Som en del i den offentliga finansieringen får Tora Vega Folkhögskolan även stöd från våra Regioner och inte minst Region Skåne, samt från andra aktörer och EU för diverse uppdrag.
Vision, värdegrund och målsättningar
"Verksamheten ska i alla delar bära bildningens kännetecken. Tora Vega Folkhögskola skall medverka i utvecklings- och förändringsarbete samt vara en kreativ mötesplats för utveckling av bildning, utbildning, och lärande med inslag av kultur och socialt, ekologisk och ekonomisk hållbarhet."
Tora Vegas Värdegrund
"Föreningens värdegrund är alla människors lika värde. Föreningen ska i alla delar förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna. Föreningen ska också arbeta aktivt för
allas lika rättigheter och möjligheter utifrån diskrimineringsgrunderna och FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.
att främja jämställdhet och mångfald i folkbildningen
Läs mer om skolans värdegrund i Tora Vega Folkhögskolas Likabehandlingsplan/Plan för aktiva åtgärder. För verksamhet inom SFI gäller även skollagen samt skolchef/rektors och/eller SFI rektors PM kring SFI.
Tora Vegas målsättningar
Utveckla det pedagogiska arbetet och utgångspunkten skall vara att alla våra deltagare utvecklas och lyckas med sina studier. Därför arbetar vi utifrån ett socialpedagogiskt och vid behov specialpedagogiskt förhållningssätt
En verksamhet som skapar samhällsnytta och arbetar med ständiga förändringar.
Bredda Folkhögskolan Hvilan som intern och extern mötesplats (fysisk eller online), utveckla nuvarande verksamhet och skapa ny verksamheter .
Kvalitetssäkra verksamheten och säkerställa fungerande administrativa rutiner.
Öka möjligheten att fastighets utveckla våra lokaler. så att fler verksamheten än den vi bedriver finns på plats hos oss. Samt modernisera och anpassa våra lokaler utifrån nya pedagogiska tankesätt
Tora Vega är en aktiv samarbetspart
Tora Vega är sedan 1868 en aktiv aktör som skapar samhällsnytta. Utifrån våra värderingar samarbetar vi därför med ett antal ideella föreningar, kommuner och regioner samt inom exemplevis EU och även med näringslivet vid behov. Tillsammans bidrar vi till att skapa möjligheter för fler att få kompetensutveckling, bildning, utbildning och kultur.
Tora Vegas personal, skolledning och våra utbildningar
Se gärna hemsidan www.toravega.se
Skolledning https://toravega.se/var-skolledning/
Information om våra utbildningar hittar du även på www.toravega.se
Tora Vegas verksamhetsort och områden
Vi finns i Åkarp (huvudcampus) och Lund (citycampus) samt online.
Nuvarande verksamhetsområden är:
Allmän kurs och social-, specialpedagogiskt arbete (Åkarp och Lund)
Yrkesutbildningar (Åkarp och distans)
SFI och Sammanhållande utbildningar (Åkarp, Lund och kväll- distansundervisning i Lund)
Uppdragsutbildningar (Åkarp och Lund)
SMF, Studiemotiverande utbildningar (Åkarp och Lund)
Projekt finansierade av Social Fonden, EU (Åkarp och Lund)
Tora Vega Akademi , inkl. Bistron i Åkarp (Lund och Åkarp)
Tora Vega Gymnasiet, från och med augusti 2025 (Åkarp)